“Gebruiken iepen ook om essen te vervangen”

“We hebben tot dusver 900 iepen afgenomen van het Waddenfondsproject. Deze zijn inmiddels geplant door Landschapsbeheer. Vooral op lege plekken, langs buitenwegen, waar eerder iepen stonden. We gebruiken de herplant echter ook wel om zieke essen te vervangen.” 

Projectmedewerker beplanting van de Provincie Groningen, Maarten van der Spek, is positief gestemd over de herplant van iepen in de Waddenregio. Zijn voornaamste argument is dat de boom in dit landschap thuis hoort. Niet alleen vanwege de lange historie van deze windvanger pur sang, maar ook omdat hij het – net als de wilg – prima gedijt in het zilte zeeklimaat en de overwegend zware klei. “Overigens mengen we bij de aanplanten wel wat bomenzand door de klei om hem goed te laten aanslaan. Klei sluit namelijk niet snel genoeg om de wortels. Als hij eenmaal pakt heb je er geen omkijken meer naar. Tenminste, als het plantmateriaal goed is en je geen gekke dingen doet. Zo moesten we bij Zoutkamp eerder 86 iepen vervangen die de kweker te nat had opgekuild, waardoor de wortels te weinig zuurstof hadden gekregen. Ook moet je oppassen dat je de boom niet teveel snoeit tijdens het aanplanten. Dan moet de boom aanvankelijk te veel suikers verbruiken en laat hij het afweten.” 

Wel kwijt

De provincie kan 1100 iepen planten uit het Waddenfondsproject, maar had er wel 1500 willen hebben. “Helaas was het budget niet toereikend om dit te realiseren, want we kunnen ze echt wel kwijt. Alleen al langs de N363, de weg van Winsum naar Uithuizen, hebben we er 540 herplant.”

Inmiddels benut de provincie de iepen ook om zieke essen te vervangen. “De essentaksterfte rukt op en veroorzaakt een nieuw probleem. We zijn er nog niet uit hoe we deze driegende kaalslag gaan aanpakken. Daar broeden we op. Nog dit jaar moet er beleid voor komen. Tot die tijd vervangen we sommige essen door iepen of elzen. Voordeel van meer afwisseling is niet alleen dat je de overdracht en dus ziektedruk beperkt, maar ook complete kaalslag op één weg voorkomt. Die aanpak wordt vast en zeker onderdeel van ons nieuwe beleid.”

N363 

Terug naar het overzicht