Melkveehouder Jan van der Burg kiest bewust voor streekeigen erfbeplanting


Al een aantal jaar wilde melkveehouder Jan van der Burg zijn bedrijf uitbreiden, maar het overleg met de welstandscommissie verliep stroef. De kentering kwam toen de uitbreiding van de boerderij in Tzummarum een pilotproject werd voor Nije Pleats; de provinciale werkmethode voor de ruimtelijke inpassing van grote stallen. “Toen was het in twee sessies klaar. Met een beetje geven en nemen, win je allebei.” Dit najaar gaat de schop in de grond voor de streekeigen erfbeplanting, waaronder vijftien iepen.

Jan van der Burg is geen geboren Fries, maar in de twaalf jaar die hij als melkveehouder in de provincie boert, is hij het landschap gaan waarderen. Hij paste de uitbreiding van zijn bedrijf dan ook niet alleen goed in het landschap in om aan de regels te voldoen, maar ook omdat hij er zelf plezier aan beleeft. Dat was niet altijd zo, vertelt hij eerlijk. “Vroeger had ik niet zo veel met die bomen. Maar de laatste jaren ben ik er veel mee bezig geweest. En nu vind ik het zelf ook mooi.”

Hij vroeg Buro Vijn, dat het nieuwe erf ontwierp, daarom bewust voor streekeigen bomen te kiezen. Dat tekende onder meer een aantal lindes en iepen aan de westzijde van het erf om de hoge nieuwbouw aan het oog te onttrekken. Via via kwam Van der Burg in contact met Gauke Dam van de Iepenwacht die de aanplant inbracht in het project herplanting Waddenregio.

Zonder dit steuntje in de rug, had hij ook voor de iepen gekozen, vertelt Van der Burg. Waarschijnlijk had hij dan echter niet de twee-en-half meter hoge bomen geplant die het erf vanaf volgende maand afschermen, maar jongere exemplaren gekozen. “Dit scheelt al snel een paar jaar groei. Nu hebben ze gelijk al wat body. Dat geeft een mooie onderbreking van de gebouwen. En wij hebben er al direct plezier van. 's Zomers zorgen ze voor lekkere beschutting op het erf.” 

Naar het nieuwsbrief-overzicht

Terug naar het overzicht