N388 krijgt ruim negentig nieuwe resistente iepen


Maarten van der Spek herinnert ze zich nog goed van voor hij bij de provincie werkte en geregeld over de N388 naar zijn tractorgarage reed; de kromme, door de wind geschoren iepen die zo in het Noord-Groninger landschap horen. Ze zijn al weer achttien jaar weg. Voor de reconstructie van de weg moesten ze worden verwijderd. Niets herinnert meer aan de oude bomen, de stronken zijn vergaan. Maar de weg krijgt zijn iepen terug. 91 om precies te zijn. “En die staan er nog als ik al lang bij de provincie weg ben”, verzekert Van der Spek. “We planten ze ook voor het nageslacht.”

Eerder al zijn er iepen herplant langs de N388 van Lauwerszijl naar Grijpskerk. Nu volgt het gedeelte van Lauwerszijl naar Zoutkamp. De provincie kiest voor beplanting langs de provinciale wegen omdat het de snelheid remt en het een goed middel is tegen zogenaamde polderblindheid. Maar zeker zo belangrijk is de kwaliteitsverbetering van het landschap, aldus Van der Spek. “Een weg met iepen past hier goed in het landschap. Daarbij zijn de iepen die wij nu planten duurzaam, omdat ze resistent tegen de iepziekte zijn. Dat geldt ook voor de 260 iepen die we langs de N999, van Uithuizen naar Garsthuizen, gaan planten. Een ander soort overigens dan langs de N388, maar ook die past goed in het landschap.”

Zeewindbestendig

Een alternatief is er op het moment eigenlijk niet, stelt Van der Spek, mede door de essensterfte (zie ook elders in deze nieuwsbrief). Maar het gebrek aan keuze stoort hem niet. De iep is een gemakkelijke boom. Alleen het water geven op het schuine talud langs de N388 vraagt de eerste maanden enig kunst- en vliegwerk. Daarbij past hij bij Noord Groningen, al mengt Van der Spek wel wat zand door de klei om hem te laten aarden. “Als hij na twee jaar goed is geaard, weet je zeker dat hij er nog een hele tijd zal staan.” De zeewind, die voor veel andere soorten funest is, lijkt de iep veel minder te deren. “Wij gaan met deze soorten uit van een slagingspercentage van honderd procent, uitgezonderd schade door derden, zoals aanrijdingen en vandalisme, waar we helaas ook mee van doen hebben.”

Naar het nieuwsbrief-overzicht

Terug naar het overzicht