Woonboerderij in het groen

Sinds hij in 2000 de boerderij kocht, rooide hij zo'n dertig essen die het erf omzoomden. “Eeuwig zonde. Van sommige bomen was de stam bijna een meter dik. Helaas aangetast door essentaksterfte. De takken vielen letterlijk naar beneden. Geldt ook voor de bomen langs de weg naar het dorp.” 

Jan en Ria Bodde wonen in een verbouwde woonboerderij, met 5500 vierkante meter erf, aan 't Lage Eind in Rottum. Dit voorjaar rooide Jan de laatste, zieke es en kon de herplant met iepen van start gaan. “Zou eigenlijk vorig najaar al, maar ik moest nog enkele bomen vellen en de resterende boomstoppels frezen.” 

Een advertentie in de plaatselijk krant maakte hem alert op het herplant project, waarna hij contact opnam met de Iepenwacht in Groningen. “Een medewerker is langs geweest, heeft de zaak opgenomen en een voorstel gedaan. In totaal zijn er, inclusief de rand langs onze oprit, tweeëntwintig stuks de grond in gegaan. Met een tussenruimte van zo'n acht meter. Het zijn behoorlijke stammetjes, zo'n drie tot vier meter hoog. En ze staan nu al mooi in het blad. Ik heb me laten vertellen dat iepen snel groeien. Met een paar jaar moeten we dan ook al aardig in het groen zitten. Daar ben ik heel blij mee. Temeer omdat ik vind dat zo'n boomsingel bij een boerderij op het platteland hoort.” 

“Wat ik zonder dit project had gedaan? Weet ik niet. Ik had al eens mijn licht opgestoken bij een kweker, maar schrok van de investering. Een beetje boom kost al snel iets van honderd tot honderdvijftig euro. Daar komen de palen en het planten nog bij. Ik weet niet of ik het dan zo had aangepakt. Ben nu voor ruim € 800 klaar en had er helemaal geen omkijken naar. Enige voorwaarde is dat je ze tien jaar laat staan en ze goed verzorgt. Maar dat spreekt voor zich. Kortom, ik vind het een prachtig initiatief en kan het iedereen aanraden.”

Woonboerderij

Terug naar het overzicht