Essentaksterfte, actuele stand van zaken

Essentaksterfte

De essentaksterfte houdt de gemoederen van menig groenbeheerder in onze provincie bezig. Duizenden bomen langs wegen en in het openbaar groen zijn inmiddels aangetast door deze ziekte. Sommige beheerders gaan hier rationeel mee om en kappen preventief risico- en attentiebomen, Anderen zijn hierin terughoudender. De beste strategie is vooralsnog onbekend. Iepenwacht Groningen gaat zorgvuldig om met dit vraagstuk en schaart zich achter het Praktijkadvies essentaksterfte van het Bosschap. 

Meerdere gemeenten hebben de Iepenwacht gevraagd om de inventarisatie en de sanering van zwaar aangetaste essen te coördineren. Door een gezamenlijk aanpak kunnen de werkzaamheden effectief en kostenbesparend worden uitgevoerd. Momenteel wordt er gesaneerd in de gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn. 

De grote hoeveelheid aan feitelijke gegevens en praktische veldinformatie, was voor het vakblad boomzorg aanleiding een themanummer over Essentaksterfte samen te stellen. Voor dit themanummer zijn ook de iepenwachten van Groningen en Friesland geïnterviewd over hun rol in de iepziektebestrijding en de omvorming naar de bomenwacht die ingegeven wordt door de toename van boomziekten als de essentaksterfte.

 

Terug naar het overzicht

Groningen

De Iepenwacht is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties voor het behoud van de iep in ons land. Groningen heeft haar eigen provinciale afdeling.