Proef kastanjebloedingsziekte Groningen

kastanjes

Sinds enkele jaren bedreigt de kastanjebloedingsziekte paardenkastanjebomen in heel Nederland. Opvallend kenmerk van de ziekte is het ontstaan van roestbruine vlekken op de bast van de boom. Hieruit komt een vloeistof die donkerbruin verkleurt. De bast gaat rotten en bij ernstige infectie sterft de boom af.

De afgelopen jaren voerde Iepenwacht Groningen, samen met de Wageningen Universiteit, en de gemeenten Groningen en Winsum, een proef uit om de kastanjebloedingsziekte in genoemde gemeenten te bestrijden. Daarbij werd onder meer gekeken naar de effecten van bodemverbetering en behandeling van bloedingsplekken met ascorbinezuur. De resultaten van het proef worden momenteel verwerkt en komen binnenkort voor een ieder beschikbaar. 

Vooruitlopend op de conclusies adviseert Iepenwacht Groningen eigenaren en beheerders van zieke kastanjebomen deze te behandelen conform de richtlijnen van de werkgroep Aesculaap.

 

Terug naar het overzicht

Groningen

De Iepenwacht is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties voor het behoud van de iep in ons land. Groningen heeft haar eigen provinciale afdeling.