Stichting Groninger Bomenwacht gaat verder waar Iepenwacht ophoudt

“Bomenwacht is belangrijke stap in strijd tegen boomziekten”

Met het hijsen van de vlag met het nieuwe logo en de aanplant van een iep en een linde in Wehe den Hoorn, bekrachtigden gedeputeerde Henk Staghouwer en voorzitter Koos Wiersma vandaag de officiële start van de Stichting Groninger Bomenwacht. Deze stichting gaat de gezamenlijke aanpak die door de Iepenwacht is opgezet voor de bestrijding van de iepziekte, nu ook inzetten voor andere boomziekten en –plagen. 

“Een belangrijke stap, die wij als provincie van harte ondersteunen”, aldus Staghouwer over de omvorming van de Iepenwacht naar de nieuwe Stichting Groninger Bomenwacht. Hij prees de organisatie omdat zij door samenwerking voor een gezamenlijke aanpak van boomziekten kan zorgen. Dat is noodzakelijk om effectief te zijn, zoals is bewezen bij de succesvolle aanpak van de iepziekte door de Iepenwacht. Gedeputeerde Staghouwer feliciteerde de nieuwe Stichting Groninger Bomenwacht van harte met haar oprichting en wenste haar veel succes bij de aanpak van boomziekten. Dat is belangrijk voor het behoud van de bomen en de kwaliteit van ons landschap. 

Kennis delen

Ook voorzitter Koos Wiersma van de nieuwe Stichting Groninger Bomenwacht wees op het belang van samenwerking en een gestructureerde werkwijze voor het onder de duim krijgen van boomziekten en –plagen. De winst zit hem niet alleen in de werkwijze en resultaten in het veld stelde hij, hoe belangrijk die ook is. Ook het delen van kennis en ervaring is van essentieel belang. “De Bomenwacht biedt een uitstekend platform om zowel onderling kennis uit te wisselen als om kennis van landelijke specialisten en onderzoekers te delen.” Als voorbeelden noemde hij de lezing in april over essentaksterfte van hoogleraar Margrethe Thomsen van de Universiteit van Kopenhagen en de bijeenkomst in november met bomenspecialist Henry Kuppen en vlinderkenner Ties Huijgens over de eikenprocessierups. 

Gezond bomenbestand

Wiersma keek voor de gelegenheid nog even terug op de geschiedenis van de Stichting Iepenwacht Groningen die vanaf heden is opgegaan in de Stichting Groninger Bomenwacht. “Toen de stichting begon, was de iep ernstig bedreigd. De iepziekte zorgde voor een uitval van meer dan 10 procent. Dat hebben we in tien jaar tijd terug weten te brengen tot minder dan 1 procent. Daarmee zijn veel bomen gespaard, maar is ook een sterke kostenvermindering gerealiseerd. En wat voor het landschap minstens zo belangrijk is: er worden weer volop resistente iepen geplant. Onder meer via het Waddenfondsproject Herplant Iepen in de Waddenregio van de Iepenwachten van Groningen en Friesland. Daarmee werken we weer aan een gezond bomenbestand in onze provincie. Het motto van de nieuwe Stichting Groninger Bomenwacht is dan ook ‘Gezonde bomen in een groene provincie’.”

 

Terug naar het overzicht