Veel meldingen kastanjebloedingsziekte


Zowel uit het veld als uit de media komen de laatste tijd veel signalen binnen over grote aantallen kastanjebomen die ernstig worden aangetast door de kastanjebloedingsziekte. In het openbaar groen van de Brabantse gemeente Roosendaal hebben we het bijvoorbeeld over 630 van de 1345 kastanjebomen. Bijna de helft hiervan is zo ernstig aangetast dat ze uit veiligheidsoverweging op korte termijn gekapt worden.

Ook de situatie in Groningen is weinig rooskleurig. Uit een inspectie van de gemeente Groningen blijkt dat ongeveer de helft van de 1800 kastanjebomen in de stad Groningen is aangetast. Daarvan zijn 96 bomen zo zwaar getroffen dat ze binnenkort worden gekapt. In de Noord-Groningse gemeente Eemsmond zijn onlangs twintig bomen gekapt rond het sportveld van Uithuizermeeden. In dezelfde gemeente worden binnenkort in en rond Uithuizen nog eens 16 kastanjebomen geveld. Volgens beheerder Kees Kruidhof zorgt de ziekte er voor dat bomen verzwakken en vatbaarder worden voor zwammen zoals fluweelpootje en oesterzwam. Deze combinatie leidt ertoe dat de bomen uiteindelijk afsterven. Dode bomen in het openbaar groen vormen, door de kans op takbreuken en vallend dood hout, een reëel gevaar voor de omgeving. Uit veiligheidsoverwegingen worden deze bomen daarom ook gekapt.

Ziektebeeld

Al enkele jaren bedreigt de ziekte paardekastanjebomen in heel Nederland. Er ontstaan roestbruine vlekken op de bast van de boom. Hieruit komt een vloeistof die donkerbruin verkleurt. De bast gaat rotten en bij ernstige infectie sterft de boom af. Gezien de vele meldingen van de afgelopen tijd, ontstond het beeld dat de ziekte zich de laatste tijd sterk uitbreidt.

Advies Iepenwacht Groningen

Iepenwacht Groningen adviseert eigenaren en beheerders van zieke kastanjebomen om deze te behandelen conform de richtlijnen van de werkgroep Aesculaap. Daarnaast voert de Iepenwacht, samen Wageningen UR/ PPO, een proef uit naar de bestrijding van de kastanjebloedingsziekte in de gemeente Winsum en de gemeente Groningen.

Deze driejarige proef zal naar verwachting dit najaar worden afgerond. In de proef wordt onder meer gekeken naar de effecten van bodemverbetering en behandeling van bloedingsplekken met ascorbinezuur. De resultaten worden vastgelegd in een eindrapport dat door de Iepenwacht aan haar leden zal worden gepresenteerd.

Terug naar het overzicht