Iepziekte

Bijna was de iep definitief uit Nederland verdwenen. Begin vorige eeuw stak de iepziekte de kop op. Verschillende bomen vielen ten prooi aan de schimmel Ophiostoma Ulmi. Er werden zoveel bomen aangetast, dat er eind twintigste eeuw gevreesd werd voor het voortbestaan van de oer-Hollandse boom. Door het rooien van zieke bomen en de introductie van het preventieve biologische bestrijdingsmiddel Dutch Trig® kon de ziekte twintig jaar geleden een halt worden toegeroepen.

Kever en wortels

De iepziekte wordt verspreid door de iepenspintkever die van boom naar boom kruipt. Ook kan door wortelcontact tussen een zieke en gezonde boom de ziekte worden overgedragen. De schimmel komt in de houtvaten van de iep terecht. Als reactie hierop sluit de boom de geïnfecteerde houtvaten af, waardoor de watertoevoer stagneert. De iep verwelkt en sterft uiteindelijk af.

Bruine bladeren

Iemand die een iep herkent, kan signaleren of deze ziek is. Normaal gesproken is het blad van de boom midden in de zomer fris en groen. Bij een zieke boom vertonen de bladeren (veel te vroeg) herfstkleuren. Het blad verkleurt van geel naar bruin en valt uiteindelijk af. Het begint met één tak, maar binnen een paar weken kan de hele kroon aangetast zijn. Kenmerkend voor een geïnfecteerde iep zijn veel kale takken met nog enkele verdorde blaadjes aan de uiteinden.

Terug naar het overzicht